The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask
Po niedawno opublikowanym wstępie do torfowych edycji whisky z destylarni The Balvenie, przyszedł czas na The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask. Mamy tu kolejny single cask – Tym razem z beczki po bourbonie, gdzie destylat po 14 latach leżakowania, w mocy beczki, na poziomie 57,5% ABV trafił do butelek.
The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask
Single Malt Scotch Whisky
Balvenie znaczy „Farma Beathan’a”. Jest to nazwisko biskupa Mortlach z XI w.”
Region: Speyside
Single Cask
Cask Strength, 57,5% alkoholu objętościowo
Leżakowana w beczce po bourbonie
Whisky niefiltrowana na zimno
Kolor: bursztyn -1
Notka smakowa
Zapach: kogel-mogel, biała czekolada, bita śmietana, wanilia (bardziej roztopione lody waniliowe), toffi, dym. alkohol średnio ukryty. 21,5/25
Smak: karmel, dym, syrop klonowy, cukier muscovado, biszkopt nasączony amaretto, kukułki, sezamki, wanilia, drewno. 22/25
Finisz: karmel, dym, toffi, capuccino, popiół, cukier puder, rodzynki. 22/25
Balans: świetna whisky – słodka, dymna, z delikatną goryczka i wyraźnym wpływem beczek po burbonie. Alkohol nieźle zakamuflowany (poza aromatem). długi i przyjemny finisz wieńczy dzieło. 21,5/25
Ogólnie: 87/100
Inne opinie
milerpije.pl 83/100
Podsumowanie
Lubię połączenie dymnego destylatu z dobrej jakości beczką po bourbonie. Natomiast w tej whisky zadziałało to naprawdę świetnie, więc gdyby jakimś sposobem udało się Wam wyrwać chociaż sampla, zdecydowanie polecam spróbować.
Więcej zdjęć tutaj