The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask – recenzja

The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask

Po niedawno opublikowanym wstępie do torfowych edycji whisky z destylarni The Balvenie, przyszedł czas na The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask. Mamy tu kolejny single cask – Tym razem z beczki po bourbonie, gdzie destylat po 14 latach leżakowania, w mocy beczki, na poziomie 57,5% ABV trafił do butelek.

The Balvenie 14 Peated Malt Bourbon Cask

Single Malt Scotch Whisky

Balvenie znaczy „Farma Beathan’a”. Jest to nazwisko biskupa Mortlach z XI w.”

Region: Speyside

Single Cask

Cask Strength, 57,5% alkoholu objętościowo

Leżakowana w beczce po bourbonie

Whisky niefiltrowana na zimno

Kolor: bursztyn -1

Notka smakowa

Zapach: kogel-mogel, biała czekolada, bita śmietana, wanilia (bardziej roztopione lody waniliowe), toffi, dym. alkohol średnio ukryty. 21,5/25

Smak: karmel, dym, syrop klonowy, cukier muscovado, biszkopt nasączony amaretto, kukułki, sezamki, wanilia, drewno. 22/25

Finisz: karmel, dym, toffi, capuccino, popiół, cukier puder, rodzynki. 22/25

Balans: świetna whisky – słodka, dymna, z delikatną goryczka i wyraźnym wpływem beczek po burbonie. Alkohol nieźle zakamuflowany (poza aromatem). długi i przyjemny finisz wieńczy dzieło. 21,5/25

Ogólnie: 87/100

Inne opinie

milerpije.pl 83/100

Podsumowanie

Lubię połączenie dymnego destylatu z dobrej jakości beczką po bourbonie. Natomiast w tej whisky zadziałało to naprawdę świetnie, więc gdyby jakimś sposobem udało się Wam wyrwać chociaż sampla, zdecydowanie polecam spróbować.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.