Blair Athol 1995 Provenance – recenzja whisky

Blair Athol 1995 Provenance

Znalazłem dwie różne whisky z destylarni Blair Athol noszące nazwę Provenance. Jedna butelkowana jest przez Douglas Laing a druga przez Douglas McGibbon. Dzisiaj zajmiemy się właśnie tą drugą: Blair Athol 1995 Provenance.

Whisky z destylarni Blair Athol dość rzadko trafiają do mojego kieliszka. Powód jest dość prosty – brak whisky z tej destylarni w oficjalnej dystrybucji. Do tej pory na blogu pojawiła się 12-letnia wersja oferowana przez DIAGEO w serii Flora & Fauna oraz młodszy o rok single cask w mocy beczki od Loży Dżentelmenów <tutaj>.

Dziś na warsztat weźmiemy whisky wydestylowaną w 1995 roku. Zabutelkowana została 11 lat później, bez filtracji na zimno i bez dodatku barwnika, natomiast do butelek trafiła w mocy 46% alkoholu objętościowo.

Blair Athol 1995 Provenance

Single Malt Scotch Whisky

Blair Athol może znaczyć „Równina Nowej Irlandii” i jest to nazwa wioski (Blair Atholl), znajdującej się w pobliżu destylarni

Region: Highland

46% alkoholu objętościowo

Whisky niefiltrowana na zimno

Leżakowana w beczkach po sherry

Butelkowana przez niezależnego bottlera: Douglas McGibbon

Seria: McGibbon’s Provenance

Kolor: bursztyn, naturalny

Notka smakowa

Zapach: arbuz, melon miodowy, ser pleśniowy, świeży ogórek, karmel, czarna porzeczka, orzechy laskowe, alkohol świetnie ukryty. 21/25

Smak: orzechy laskowe, migdały, marcepan, marmolada różana, landrynki malinowe, hibiskus, biała czekolada, delikatny akcent sherry. Bardzo przyjemny smak, bardzo dobrze ukryty alkohol. 22/25

Finisz: średnio długi – delikatne sherry, jagody z cukrem, drewno, żywica drzewa owocowego, liczi, orzechy laskowe. 21/25

Balans: przyjemny aromat, bogaty, lekko owocowy smak, świetnie ukryty alkohol, wyrazisty, chociaż dość lekki destylat. Beczka nie dominuje. 21/25

Ogólnie: 85/100

whiskybase

Podsumowanie

Kolejna udana edycja Blair Athol – bardzo przyjemny daily-dram.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.