Octomore 11.1 vs 11.3 – porównanie whisky

Octomore 11.1 vs 11.3

Dziś zestawimy dwie edycje Octomore z roku 2020. Będzie to porównanie Octomore 11.1 vs 11.3.

Edycja 11.1 to whisky leżakowana w beczkach z białego dębu amerykańskiego pierwszego napełnienia, produktem bazowym był szkocki jęczmień, a poziom zatorfienia słodu to 139,6 PPM. Natomiast 11.3 jest destylowana w całości z jęczmienia pochodzącego z wyspy Islay. Zawartość związków fenoli to 194 PPM, a beczki, w których dojrzewała to ex-bourbon pierwszego napełnienia. Obie edycje leżakowały 5 lat.

Octomore 11.1 vs 11.3

Objętość alkoholu

11.1: 59,4%

11.3: 61,7%

Kolor

W obu przypadkach bardzo podobny

Notka smakowa

Zapach

11.1: brzoskwinie, karmel, dym, popiół, węgiel. 4/5

11.3: słony karmel, wędzona słonina, prażone migdały. 3,5/5

Smak

11.1: dym, syrop klonowy, kokos, orzechy włoskie. 4/5

11.3: gęsta, oleista konsystencja, kakao, rodzynki, suszone śliwki, słony karmel, czekolada mleczna. 5/5

Finisz

11.1: kakao, goździki, dym, karmel. 3,5/5

11.3: karmel, sos sojowy, lubczyk, żywica, wosk. 4,5/5

Balans

11.1: bardzo przyjemna, dobrze ułożona whisky. Świetnie ukryty alkohol 4/5

11.3: niesamowita, bogata, głęboka zarówno w aromacie, jak i w smaku, do tego bardzo długi i przyjemny finisz. 4,5/5

Ogólnie

11.1: 15,5/20

11.3: 17,5/20

Podsumowanie

Obie edycje bardzo mi smakują. 11.1 jest troszkę bardziej oczywista, przewidywalna. natomiast 11.3 – genialna, oleista, bardzo przyjemna. Pomimo bardzo wysokiej zawartości związków fenoli – aż 194 PPM, dym pięknie komponuje się z całością. 11.1 jest bardziej owocowa i chyba jednak nieco bardziej dymna – pomimo mniejszej ilości PPM. Natomiast 11.3 jest bardziej morska, strona, gęsta, stonowana, dojrzała… To była bardzo przyjemna degustacja.

Poniżej pełne recenzje

Octomore 11.1

Octomore 11.3

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.