Imperium Prunum
To już prawie 4 lata odkąd na blogu pojawiła się recenzja trzeciej warki Imperium Prunum. Link do tego wpisu umieszczam <tutaj>. Byłem tym piwem zachwycony, choć doszły mnie słuchy, że pierwsza i druga warka były jeszcze lepsze. Dzisiaj zmierzymy się z piąta warką.
Tym razem Imperium Prunum znalazłem w Lidlu w cenie 28,99 zł. Butelka ma pojemność 375 ml i jest zapakowana w solidną tubę z twardego kartonu. Od razu kupiłem dwie butelki.
Imperium Prunum
Browar Kormoran
Imperialny Porter Bałtycki
Z Suską Sechlońską
Piąta warka
Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne, ekstrakt słodowy, śliwka suszona tradycyjnie – Suska Sechlońska (7,9%), chmiel drożdże.
Ekstrakt: 26% wag.
Alkohol: 10,5% obj.
Termin przydatności do spożycia: 31.12.2025
Zapach z butelki: smoła, sól, popiół, suszone śliwki.
Kolor: Cola, delikatna piana bardzo szybko zanika
Notka smakowa
Zapach: suszone śliwki, jabłka pieczone w ognisku, pieczone ziemniaki z ogniska, popiół, kakao, sól, susz owocowy, wanilia, dym, drewno, dojrzałe brzoskwinie, toffi, alkohol bardzo dobrze ukryty. Wyszło tak jakoś dymnie i ogniskowo, z wyraźnym akcentem śliwki i czekolady.
Smak: esencja kompotu z suszu, wędzone gruszki, cukier muscovado, wędzone śliwki, sól, sos sojowy, dym, oscypek, przypalony karmel, suszone morele, suszona żurawina, i gorzka czekolada, wanilia, popiół z ziemniaków z ogniska, i goździki anyż. Pychota! Alkoholu nie czuć prawie wcale.
Finisz: gorzka pomarańcza, pestki moreli, suszone śliwki, wędzone gruszki, długi i intensywny.
Balans: przyjemny, bardzo intensywny aromat – pełen wędzonych owoców. Potem przychodzi mnóstwo soli, mocny susz owocowy, bardzo niskie wysycenie CO2. Na koniec długi i przyjemny posmak. To zdecydowanie nadal jedno z moich ulubionych piw.
Inne opinie
Podsumowanie
Siwy dym, jak ja uwielbiam to piwo! Mnóstwo manumi, pije się jak soczek (taki słony i dymny 😉). Dobrze że butelka ma tylko 375 ml, bo procenty zaskakująco szybko i niepostrzeżenie uderzają do głowy 😅
A tak przy okazji: czy Wy też czekacie, aż w końcu zrobią edycję Barrel Aged?
Więcej zdjęć tutaj