Nikka Coffey Grain
Dziś pod lupę weźmiemy Nikka Coffey Grain. Jest to whisky, typu single grain – czyli produkowana w jednej destylarni, w kolumnowym aparacie destylacyjnym Coffeya. W tym wypadku jest to japońska destylarnia Miyagikyo, a whisky ta jest jednym ze składników blendów marki Nikka.

Jest ona zabutelkowana w mocy 45% ABV, a głównym składnikiem zacieru była kukurydza. Whisky ta powstaje w całości w Japonii, w odróżnieniu do wielu innych whisky marki Nikka, które w swoim składzie zawierają destylat ze szkockiej gorzelni Ben Nevis.
Nikka Coffey Grain
Single Grain Japan Whisky
Destylarnia: Miyagikyo
45% alkoholu objętościowo
Skład zacieru: 95% kukurydza, 5% słód jęczmienny
Whisky leżakowana w beczkach po bourbonie

Kolor: bursztyn
Notka smakowa
Zapach: przyjemny, ale trochę alkoholowy – grejpfrut, skórka z limonki, cukier demerara, wanilia, toffi, kandyzowane wiśnie, migdały, krówki. 20,5/25
Smak: brzoskwinie, karmel, kokos, migdały, orzechy laskowe, kandyzowane wiśnie, kukułki, marcepan, rumianek. 21/25
Finisz: krótki – karmel, kolorowy pieprz, kandyzowany imbir. 19/25
Balans: całkiem ciekawa kompozycja – trochę cytrusów w zapachu, jakieś orzechy w smaku, krótko mówiąc, trochę się dzieje. Lubię, jak smak nie jest całkowitym powtórzeniem nut, które znaleźliśmy w aromacie. Gdyby jeszcze whisky ta była choć trochę dojrzalsza, mogłoby być naprawdę ciekawie. Ale i tak mamy dość przyjemny daily-dram. 21,5/25
Ogólnie: 82/100
Inne opinie
whiskybase: 81,84/100 w oparciu o opinie 553 osób
Podsumowanie
Nie, żebym od razu wpadł w zachwyt, ale chętnie wróciłbym do tej whisky. To zupełnie inna bajka, niż kompletnie niepijalna Nikka All Malt.
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)