Abuelo XII Two Oaks – recenzja rumu

Abuelo XII Two Oaks

To już trzeci rum Abuelo, jaki próbowałem. Do tej pory miałem do czynienia z edycjami 7- i 12-letnią. Tym razem przyjrzyjmy się bliżej Abuelo XII Two Oaks. Pierwsza rzecz, na którą zwróciłem uwagę (i która trochę mnie zmartwiła) to fakt zabutelkowania tego rumu jedynie w 40% ABV.

Chociaż butelka niczym nie wyróżnia się na tle pozostałych rumów Abuelo, zawartość wcale nie przypomina podstawowej dwunastki. Destylat powstaje zarówno z melasy, jak i z syropu z trzciny cukrowej. Leżakowany jest w beczkach po bourbonie, a na koniec ostatniego szlifu nadają mu specjalnie wypalane świeże beczki z białego dębu amerykańskiego.

To tyle, jeśli chodzi o wstęp. Mógłbym, co prawda, nieco dokładniej opisać proces produkcji, jak i samą destylarnię, ale byłaby to praktycznie kalkomania tego, co opisał Krzysztof na blogu Rum Explorer. Jego recenzja tej butelki znajduje się na końcu wpisu.

Abuelo XII Two Oaks

Kraj produkcji: Panama

Destylarnia: Don José Destiliera

12 lat

40% ABV

Produkt bazowy: melasa + syrop z trzciny cukrowej

Rum leżakowany w beczkach po bourbonie i virgin oak

Kolor: bursztyn +1,5 z miedzianym akcentem

Notka smakowa

Zapach: bardzo intensywny, słodki, piękny, głęboki. Toffi, krówki, rodzynki, anyż, wanilia, drewno, marcepan, orzechy laskowe, alkohol bardzo dobrze ukryty. 21,5/25

Smak: rodzynki, kukułki, czekolada deserowa, pączek z lukrem, likier jajeczny, kakao, wanilia, sos karmelowy, anyż, powidła śliwkowe, cynamon, syrop klonowy, kogel-mogel, kokos, alkohol super zamaskowany. 22/25

Finisz: średnio—długi, pestki jabłek, karmel, wanilia, anyż, suszone śliwki, rodzynki. 20,5/25

Balans: świetny rum, bardzo dobry destylat i rewelacyjnej jakości beczki. Aż boję się pomyśleć, jaki efekt dałoby za butelkowanie go w 46% lub więcej. Szczerze przyznam, że trochę brakuje mi to mocy, ale i tak jest całkiem przyjemnie. 21/25

Ogólnie: 85/100

Inne opinie

Rum Explorer

rumratings: 8/10 w oparciu o opinie 49 osób

Podsumowanie

Zdecydowanie warto spróbować tego rumu. Według mnie, to o wiele ciekawszy produkt od wspomnianej we wstępie podstawowej, dwunastoletniej odsłony. Mimo tych nieszczęsnych 40%, sączy się go przyjemnie i można go potraktować, jako ciekawy daily-dram.

Więcej zdjęć tutaj (Instagram)

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.