Kilkerran 16
Kolejna whisky z regionu Campbeltown, to Kilkerran 16 years old. Jest to edycja z 2020 roku, butelkowana w mocy 46% ABV, a do leżakowania destylatów użyto głownie beczek po bourbonie. Sporo się naczytałem na jej temat na różnych blogach i fejsbukowych grupach. Dlatego naturalną koleją rzeczy było zaopatrzenie się w sampla i spróbowanie jej.
Przyznam się od razu, że moje oczekiwania w związku z tą whisky są naprawdę wysokie. Zobaczymy, czy się nie zawiodę.
Kilkerran 16
Single Malt Scotch Whisky
Destylarnia: Glengyle
Region: Campbeltown
Objętość alkoholu: 46%
Lekko torfowa
Leżakowana w beczkach po bourbonie (96%) i po winie Marsala (4%)
Niefiltrowana na zimno
Kolor: bursztyn
Notka smakowa
Zapach: zielone jabłko, brzoskwinie, suszone śliwki, karmel, drewno, delikatny dym, nasiona kolendry, pianki marshmallow, wrzos, lawenda, dżem malinowy, alkohol świetnie ukryty. 21,5/25
Smak: w zapachu nie było tego czuć, ale w smaku dym wysuwa się już bardziej na pierwszy plan. Cytrusy, miód, karmel, pączek z lukrem, wanilia, drewno, suszone śliwki, orzechy włoskie, brzoskwinie w syropie, żywica drzewo owocowego, alkohol super ukryty. 22,5/25
Finisz: pieczone jabłka, popiół, dym, karmel, długi i przyjemny. 22/25
Balans: w pierwszym momencie pomyślałem, żeby porównać tę whisky ze Springbank 15 (podobne parametry i profil [chociaż użyto zupełnie innych beczek]), ale po nalaniu Springbanka do kieliszka, szybko doszedłem do wniosku, że to jednak nie ta liga. Jednak mimo wszystko, Kilkerran 16 to świetna whisky – zwłaszcza w smaku bardzo mi odpowiada. Wyrazisty, dobrze ułożony i bardzo przyjemny trunek. 22,5/25
Ogólnie: 88,5/100
Inne opinie
whiskybase: 87,27/100 w oparciu o opinie 813 osób
Podsumowanie
Gdybym utworzył jakąś listę top 10 whisky za butelkowanych w mocy 46%, to ta odsłona na pewno by się w niej znalazła. Wielka szkoda, że tak trudno ją zdobyć. W zasadzie, Kilkerran 12 także mi smakuje, ale tutaj mamy o wiele ciekawszą edycję.
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)