Glen Moray 2007
Moja przygoda z Glen Moray 2007 od The Finest Malts zaczęła się już w sierpniu tego roku. Jednak nie miałem pojęcia z czym przyjdzie mi się zmierzyć, gdyż to, co dostałem w formie sampla wymagało ode mnie nieco innego podejścia do samej degustacji.
Taki oto sampelek whisky, opisany jako „Dram 1” trafił do kieliszka.
Nie wiedziałem nic na jej temat. Natomiast miałem za zadanie odgadnąć jaka to destylarnia, ile lat destylat spędził w beczce, co to była za beczka oraz w ilu procentach whisky została zabutelkowana.
Notka smakowa
Zapach: sporo słodyczy, wosk, morska bryza, żywica drzewa owocowego (czereśnia), różowy pieprz, świeże maliny, karmel, wanilia, cięte kwiaty – tulipany, piwonie, sezamki, biała czekolada, białe winogrona, kardamon, plastelina, przypalony plastik, alkohol idealnie ukryty. 23/25
Smak: niesamowity, wyrazisty destylat, wosk, żywica, miód, cukier muscovado, skórka z grejpfruta, karmel, gorzka czekolada doskonałej jakości, pestki jabłek, dojrzałe banany, sezamki, syrop klonowy. Alkohol bardzo dobrze ukryty. 22,5/25
Finisz: długi i intensywny – karmel, chałwa, mleczna czekolada, kokos, wosk, rodzynki, suszony daktyle. 22,5/25
Balans: świetnie ułożona, bogata, wielowarstwowa whisky. Mnóstwo żywicy, kwiatów, wosku i przyjemne, morskie klimaty. Do tego dochodzą suszone i świeże owoce oraz bardzo wyrazisty destylat, coś pięknego. Jednak bardzo ciężko było odgadnąć co to za destylarnia. 22/25
Miałem różne pomysły: Ben Nevis, Clynelish, Benromach, ale oczywiście nie zgadłem. Potem dowiedziałem się że jest to whisky z regionu Speyside. Pomyślałem, że jest taka jedna Bestia z Dufftown – Mortlach, ale też nie trafiłem. Strzelałem, że moc może wynosić 53-45%, a wiek whisky to około 20 lat. Obstawiałem beczkę po bourbonie lub jakimś słodkim winie (tego też nie byłem pewny).
Okazało się, że destylat leżakował 14 lat w beczce po bourbonie, a whisky ma moc 52,4% ABV. Co do destylarni, to okazało się, że to…
Glen Moray 2007
Single Malt Scotch Whisky
Bottler: The Finest Malts
Seria: City Landmarks
Region: Speyside
Data destylacji: 2007
Data zabutelkowania: 2022
14 lat
Cask Strength: 52,4% ABV
Single Cask
Whisky nietorfowa
Leżakowana w beczce po bourbonie
Niefiltrowana na zimno
Podsumowanie
Ogólnie, biorąc tę whisky na warsztat, podczas pisania notki smakowej, przyznałem jej 90/100 punktów. Ale kto wie, czy znając pochodzenie destylatu, ocena ta byłaby równie hojna. I tu chyba dochodzimy do sedna sprawy – oceniając whisky w ciemno, czasami można bardziej docenić jej zalety. Piłem już niezłe Glen Moray, ale żadna nie była tak dobra jak ta.
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)
Byłaby szansa na pojawienie się na blogu jakiś polskich maltów?
Np. The Langlander Single Malt albo Bee Keeper’s Founder’s Blend (43%)
Na razie nie planuję. Poza tym, nazwy o nich nie słyszałem