Kavalan Solist Vinho Barrique 57,1% – recenzja

Kavalan Solist Vinho Barrique

Trzecia z kolei odsłona tajwańskich solistów, to Kavalan Solist Vinho Barrique. Whisky ta zawiera 57,1% alkoholu objętościowo, co w brytyjskiej terminologii oznacza 100 Proof. Jednak mocy tej nie uzyskano dolewając wody aż do uzyskania tej objętości, lecz jest to moc beczki, o czym możemy przeczytać na etykiecie butelki.

Tym razem mamy butelkę z wyraźnie niebieską, metaliczną etykietą, wyróżniającą się na tle pozostałych single casków widocznych na zdjęciu. Ciekawe, czy w smaku whisky ta również będzie tak wyraźnie odstawać od reszty. Mamy tu zaledwie 4 lata leżakowania destylatu, lecz biorąc pod uwagę klimat Tajwanu, nie powinno być tragedii.

Mam nadzieję, że udało się jako tako zamaskować alkohol, choć nie spodziewam się tutaj dojrzałej whisky, pełnej głębi.

Kavalan Solist Vinho Barrique

Single Malt Whisky

Kraj: Tajwan

Data destylacji: 27.07.2012

Data zabutelkowania: 15.08.2016

4 lata

Single cask #W120727016A

W sumie wyszło 238 butelek

Cask Strength: 57,1% ABV

Whisky niefiltrowana na zimno

Leżakowana w beczce typu Vinho Barrique

Kolor: bursztyn +1

Notka smakowa

Zapach: skóra, kakao, budyń waniliowy, toffi, orzechy włoskie, dojrzałe gruszki, żywica, alkohol dobrze ukryty. 22/25

Smak: półwytrawne wino, dojrzałe maliny, syrop klonowy, suszone śliwki, popiół, rumianek, kardamon, migdały, odrobina siarki. 21,5/25

Finisz: suszona żurawina, słony karmel, cappuccino, tymianek, miód, wosk. Dość długi i przyjemny. 22/25

Balans: przyjemny, wytrawno-goryczkowy aromat. Potem mamy również bardzo ciekawy smak. Do tego dochodzi całkiem nieźle ukryty alkohol i przyjemny, długi finisz. 21,5/25

Ogólnie: 87/100

Inne opinie

whiskybase: 88,13/100 w oparciu o opinie 17 osób

Podsumowanie

Całkiem zadowalający wynik. Faktycznie czuć dobrą jakość trunku i beczkę bardzo dobrej jakości. Teraz została ostatnia odsłona do spróbowania.

Więcej zdjęć tutaj (Instagram)

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.