Kozuba & Sons
W dzisiejszym wpisie na tapet weźmiemy 3 edycje whiskey z destylarni Kozuba & Sons. Notki smakowe sporządziłem po spróbowaniu trzech 30-mililitrowych próbek. Będą to Straight Rye Whiskey Small Batch, Straight Rye Whiskey Double Oaked oraz High Wheat Rye Whiskey Family Selection 7 years old. Opiszę je po kolei.
Zanim jednak przejdziemy do samego opisu walorów aromatyczno-smakowych przedstawionych dzisiaj whiskey, powiedzmy sobie kilka słów o samej marce. Jest to amerykańska destylarnia whiskey, prowadzona przez rodzinę o nazwisku Kozuba. Jej siedziba znajduje się w St. Petersburg na Florydzie. Ale jej początki sięgają… Polski i to tutaj wszystko się zaczęło.
Trudne początki w Polsce
Kozuba zaczął produkować alkohol we wsi Jabłonka (Mazury) w 2005 roku. Pięć lat później uruchomili pierwsze alembiki i zajęli się alkoholami mocnymi. Biorąc jednak pod uwagę trudności ekonomiczne oraz brak wsparcia ze strony państwa dla podobnych przedsiębiorstw, sytuacja nie była łatwa. Zwłaszcza dla niewielkich, kraftowych gorzelni. Mimo to, Kozuba i Synowie nie poddawali się i przez 10 lat pracowali i produkowali różne trunki w Polsce.
Zaczęło się od nalewek. Potem przyszedł czas na żytnią wódkę, aż w końcu w 2012 roku pojawiła się pierwsza polska whiskey. Zaczęli od whiskey żytniej, której jednak po 3 latach leżakowania daleko było do ideału. Mimo to, powoli zdobywała popularność, ponieważ była pierwszą w pełni polską whiskey.
Jednak pomimo wysiłków, nigdy nie udało im się w pełni dotrzeć do ludzi – zdobyć popularności i uznania wśród polskich odbiorców. Z drugiej strony, właśnie w tym czasie w Stanach Zjednoczonych powstawały, jak grzyby po deszczu, jedna destylarnia whiskey po drugiej. Po latach ciężkich doświadczeń z produkcją alkoholu w Polsce, w roku 2014 rodzina podjęła trudną decyzję o przeprowadzce za ocean.
American Dream
Przeprowadzka na Florydę następowała stopniowo. Najpierw podwaliny pod nową destylarnię zakładał Maciej Kozuba – jeden z tytułowych synów. Adaptacja jednego z budynków, wyburzanie, pozwolenia, regulacje… początki były naprawdę niełatwe, choć o wiele mniej skomplikowane, niż zakładanie podobnego biznesu w Polsce.
W USA, Kozuba & Sons produkują teraz whiskey żytnią, bourbon, wódkę, gotowe koktajle, Tequilę, likiery, a oferta cały czas się rozrasta. Prawdopodobnie niedługo pojawi się pierwszy rum. Ich produkty zdobywają coraz większą popularność w Stanach i są dostępne w wielu marketach i specjalistycznych sklepach.
Do ciekawostek z pewnością należy zaliczyć fakt, że na Florydzie, roczny ubytek objętości płynu podczas leżakowania w beczkach wynosi około 10%. Jednak w tej destylarni, beczki leżakują w byłej chłodni. Pozwala to na utrzymywanie stałej temperatury, dzięki czemu z beczki ubywa mniej więcej 5% objętości.
Teraz przejdziemy do degustacji trzech wspomnianych na początku whiskey.
Kozuba Straight Rye Whiskey
Small Batch
NAS
45% ABV
Mash Bill: 100% słodowanego żyta
Kolor: bursztyn
Notka smakowa
Zapach: szałwia, biszkopt, karmel, wanilia, słone paluszki, natka pietruszki, drewno, suszony imbir, liczi, limonka, kwiaciarnia, herbata earl grey, kokos, alkohol dobrze ukryty. 21/25
Smak: od razu czuć przyjemny, żytni charakter. Kardamon, anyż, goździki, lukrecja, sezamki, szałwia, tymianek, cukierek Irys, pestki moreli, melasa, amaretto, alkohol nieźle ukryty. 21,5/25
Finisz: krótki, lukrecja, karmel, kardamon, nasiona kolendry. 20/25
Balans: świetna, żytnia whiskey – jest sporo podobieństw do Bulleit Rye, którą bardzo lubię. Przyjemny, ziołowy aromat, za którym do głosu dochodzi intensywny, typowy dla żytniej whisky smak. Do tego przyzwoicie ukryty alkohol. 21/25
Ogólnie: 83,5/100
Inne opinie
Kozuba Straight Rye Whiskey
Double Oaked
NAS
55% ABV
Mash Bill: 100% słodowanego żyta
Whiskey ta była finiszowana w beczce po brandy produkowanej w tej samej destylarni.
Kolor: bursztyn +2,5
Notka smakowa
Zapach: toffi, gorzka czekolada, imbir, siano, suszona żurawina, wanilia, dżem z czarnej porzeczki, cynamon, brownie, marcepan, herbatniki, migdały, alkohol nieźle ukryty. 21,5/25
Smak: bardzo intensywny – miód gryczany, lukrecja, melasa, cynamon, goździki, czekolada deserowa, cukier muscovado, kardamon, suszone daktyle, rodzynki, sos karmelowy, kandyzowane wiśnie, drewno, węgiel, alkohol dobrze zamaskowany. 22,5/25
Finisz: średnio długi, karmel, goździki, wanilia, kakao, rumianek. 21/25
Balans: bardzo wyrazista, intensywna whiskey. Ziołowy, żytni destylat w połączeniu z bardzo wyraźnym wpływem beczki. Z tą edycją nie można się nudzić. Bardzo lubię takie klimaty. Dla fanów amerykańskich whiskey — pozycja niemal obowiązkowa. 22/25
Ogólnie: 87/100
Inne opinie
Kozuba High Wheat Rye Whiskey
Family Selection
7 lat leżakowania
Cask Strength: 54,4% ABV
Mash Bill: 65% żyta, 35% pszenicy
Kolor: bursztyn +1
Notka smakowa
Zapach: delikatniejszy niż w Double Oaked (55%) i z lepiej ułożonym alkoholem. Wanilia, dżem truskawkowy, karmel, kardamon, rumianek, melasa, pączek z marmoladą różaną, surowe pieczarki, gorzka czekolada, alkohol bardzo dobrze ukryty. 22/25
Smak: syrop klonowy, sos karmelowy, goździki, nasiona kolendry, kakao, rumianek, prażone migdały, tymianek, suszone morele, rodzynki, kandyzowane wiśnie, powidła śliwkowe, popiół, alkohol nieźle ukryty. 22/25
Finisz: dość długi – karmel, popiół, miód gryczany, goździki, czekolada. 21/25
Balans: lubię amerykańskie whiskey. Zwłaszcza te bardziej intensywne (45% ABV+), a tutaj mamy wszystko, co tygryski lubią najbardziej: świetny destylat, wyrazisty wpływ beczki, konkretną moc, przy której alkohol jest naprawdę dobrze zakamuflowany. Kawał świetnej łychy! 22,5/25
Ogólnie: 87,5/100
Inne opinie
Podsumowanie
Pierwsze spotkanie z marką Kozuba & Sons uważam za bardzo udane. Prawdopodobnie sam zapoluję na więcej edycji. Polecam z czystym sumieniem.
Wyłącznym dystrybutorem Kozuba & Sons na Polskę jest Team Spirit Whisky i w razie pytań odnośnie dostępności można się z nimi kontaktować pod poniższym adresem:
biuro@tswhisky.eu
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)
Strona Whisky Reset na Facebooku