Veles Whiskey Islay Oak
Dziś przyjrzyjmy się kolejnej edycji whiskey od Veles Distillery. Dla ułatwienia nazwijmy ją Islay Oak, choć to trochę zbyt duże uproszczenie. Natomiast pełna nazwa powinna brzmieć Veles 4YO American Oak, French Oak and Islay Oak Cask Kentucky Whiskey.
Jest to leżakowana przez 4 lata whiskey amerykańska, finiszowana już w Polsce w 4 małych beczkach przez 6 miesięcy. Potem całość trafiła do beczki po Laphroaig, aż w końcu została zabutelkowana w mocy beczki.
Czego można się spodziewać po takim doborze beczek? Na pewno nie będzie to peat-monster. Bo spróbowaniu kilkunastu nietorfowych whisky, leżakowanych w beczkach po torfowych destylatach, już wiem, że produkt końcowy może być ciekawy, ale nie ma co oczekiwać potężnych, dymnych doznań.
Veles Whiskey Islay Oak
American Whiskey
4 lata leżakowania
56,64% ABV
Whisky niefiltrowana na zimno
Finiszowana w beczce po whisky z destylarni Laphroaig
Limitowana edycja 188 butelek
Kolor: bursztyn + 1,5
Notka smakowa
Zapach: kajmak, aceton, wanilia, kokos, czekolada deserowa, sok z limonki, majeranek, odrobina dymu, drewno, alkohol przyzwoicie ukryty. 20,5/25
Smak: tutaj jest o wiele ciekawiej – świeże orzechy włoskie, prażone migdały, kakao, karmel, wanilia, dym, suszone śliwki, goździki, anyż, żywica, alkohol przyzwoicie ukryty. 21,5/25
Finisz: gorzka czekolada, suszone śliwki, dym, kajmak, wanilia, słony karmel, całkiem długi i przyjemny. 21/25
Balans: zapach nie zapowiadał aż tak przyjemnej degustacji – przypominał przyzwoity bourbon w mocy beczki. Jednak dopiero w smaku wyszedł cały potencjał tej whiskey. Odczucie dymu w smaku jest dużo bardziej wyraziste, niż w aromacie. Po dłuższym czasie, kiedy trunek napowietrzy się i pooddycha (około 30 minut), przyjemnie się otwiera – aromat staje się ciekawszy, a smak dużo słodszy i bardziej intensywny. 22/25
Ogólnie: 85/100
Inne opinie
Podsumowanie
Tak jak myślałem, sama tylko beczka po Laphroaig nie uczyniła z tej whiskey torfowego potwora. Ale to przecież nie było celem tego trunku – to bardziej coś na kształt z Scapa Glansa, lub Kavalan Peaty Cask (nietorfowy destylat + beczka po torfowej whisky). W sumie, pomysł ciekawy i całkiem udany.
Strona Whisky Reset na Facebooku