Ron Vacilõn Añejo 18 Años
Po całkiem udanej degustacji Ron Vacilõn Añejo 25 Años, przyszła kolej na nieco młodszą edycję. To kubański rum, którego produktem bazowym była melasa. Leżakowanie trwało średnio 18 lat, a różne źródła podają informacje, że składniki dojrzewały od 15 do 25 lat. Po procesie leżakowania rum trafił do butelek w mocy 40% ABV.
Ron Vacilõn Añejo 18 Años
Kraj produkcji: Kuba
40% ABV
Rum destylowany ze sfermentowanej melasy
Kolor: bursztyn +1,5, z dodatkiem barwnika e-150a
Notka smakowa
Zapach: toffi, krówka, rodzynki, likier jajeczny, budyń waniliowy, drewno, siano, kardamon, brzoskwinie, alkohol średnio ukryty. 20,5/25
Smak: przyjemny, nie jest przesadnie słodki. Właściwie to lekka słodycz miesza się z niezbyt intensywną goryczką. Do tego dochodzą rodzynki, suszone śliwki, dojrzałe brzoskwinie, gruszki, banany, karmel, wanilia, orzechy laskowe, kokos, anyż, cynamon, żywica, alkohol przyzwoicie ukryty. 21,5/25
Finisz: średnio-długi, przyjemny, drewno, kokos, wanilia, karmel, powidła śliwkowe, gorzka czekolada. 21/25
Balans: przyjemny rum do sączenia na czysto przy jakimś serialu, filmie, meczu, czy co tam aktualnie grają. Wielkich fajerwerków tutaj nie ma, ale mamy dość przyzwoity rum. 21,5/25
Ogólnie: 84,5/100
Podsumowanie
Ten rum to taki grzeczny daily-dram – łatwo się go pije, jest słodki i delikatny. Jednak nie wnosi nic, co mogłoby spowodować, że go zapamiętam, albo pół nieco wrócę.
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)
Strona Whisky Reset na Facebooku