Ron Vacilõn Anejo 18 Años – recenzja rumu

Ron Vacilõn Añejo 18 Años

Po całkiem udanej degustacji Ron Vacilõn Añejo 25 Años, przyszła kolej na nieco młodszą edycję. To kubański rum, którego produktem bazowym była melasa. Leżakowanie trwało średnio 18 lat, a różne źródła podają informacje, że składniki dojrzewały od 15 do 25 lat. Po procesie leżakowania rum trafił do butelek w mocy 40% ABV.

Ron Vacilõn Añejo 18 Años

Kraj produkcji: Kuba

40% ABV

Rum destylowany ze sfermentowanej melasy

Kolor: bursztyn +1,5, z dodatkiem barwnika e-150a

Notka smakowa

Zapach: toffi, krówka, rodzynki, likier jajeczny, budyń waniliowy, drewno, siano, kardamon, brzoskwinie, alkohol średnio ukryty. 20,5/25

Smak: przyjemny, nie jest przesadnie słodki. Właściwie to lekka słodycz miesza się z niezbyt intensywną goryczką. Do tego dochodzą rodzynki, suszone śliwki, dojrzałe brzoskwinie, gruszki, banany, karmel, wanilia, orzechy laskowe, kokos, anyż, cynamon, żywica, alkohol przyzwoicie ukryty. 21,5/25

Finisz: średnio-długi, przyjemny, drewno, kokos, wanilia, karmel, powidła śliwkowe, gorzka czekolada. 21/25

Balans: przyjemny rum do sączenia na czysto przy jakimś serialu, filmie, meczu, czy co tam aktualnie grają. Wielkich fajerwerków tutaj nie ma, ale mamy dość przyzwoity rum. 21,5/25

Ogólnie: 84,5/100

Podsumowanie

Ten rum to taki grzeczny daily-dram – łatwo się go pije, jest słodki i delikatny. Jednak nie wnosi nic, co mogłoby spowodować, że go zapamiętam, albo pół nieco wrócę.
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)

Strona Whisky Reset na Facebooku

Whisky Reset Facebook Group

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.