Sherry Amontillado Piconera
Kolejne sherry trafiło na tapet. Tym razem to Sherry Amontillado Piconera. Półwytrawne, białe wino, znane miłośnikom whisky głównie z powodu beczek, w których często później whisky leżakuje.
Szczerze przyznam, że nie przepadam za winami. Jednak gdy już po jakieś sięgam, najczęściej są to sherry lub porto. Głównie z powodu ciekawego wpływu drewnianych beczek, w których wina te dojrzewają.
Tym razem do kieliszka trafia półwytrawne Amontillado, butelkowane w mocy 17%. Degustacja odbywa się w temperaturze pokojowej.
Sherry Amontillado Piconera
Wino hiszpańskie, białe, wzmocnione, półwytrawne
Region: Jerez
Bodega: Bodegas Las Urtas
Szczep winogron: Palomino
17% ABV
Leżakowane w beczkach metodą Solera
Kolor: bursztyn +2,5
Notka smakowa
Zapach: słodki – cappuccino, kogel-mogel, suszona żurawina, suszone śliwki, sok wiśniowy, wanilia, karmel, syrop klonowy, orzechy włoskie, toffi, cynamon, pestki moreli, alkohol bardzo dobrze ukryty. 21/25
Smak: słodki zapach przeszedł w półwytrawny smak z lekką domieszką kwasowości. Sok z wiśni, powidła śliwkowe bez cukru, goździki, karmel, drewno, wanilia, pieczone jabłka, orzechy włoskie. Sam smak jest przyjemny, choć dość przewidywalny, alkohol bardzo dobrze ukryty. 20,5/25
Finisz: przyjemny, wytrawny, suszona żurawina, drewno, wiśnie, karmel. 20/25
Balans: delikatnie słodki zapach, potem dość lekki, półwytrawny smak. Typowe sherry ze średniej/niższej półki – warte poznania, żeby lepiej zrozumieć whisky z beczek po sherry. Ale daje też sporo przyjemności z degustacji samej w sobie. 21/25
Ogólnie: 82,5/100
Podsumowanie
Przyjemna degustacja. Wyrazisty wpływ beczki, a całość nie przytłacza zbyt nachalną słodyczą, jak to ma miejsce chociażby w przypadkach degustacji młodych porto czy sherry cream.
Tutaj jest naprawdę półwytrawnie, ale jednocześnie, całkiem rześko i orzeźwiająco. Taki… sherowy daily-dram.
Więcej zdjęć tutaj (Instagram)
Strona Whisky Reset na Facebooku