Remy Martin VSOP – recenzja koniaku

Cognac

Remy Martin VSOP

Już ponad 3 lata minęły, odkąd na blogu pojawiła się recenzja Remy Martin VSOP Mature Cask Finish. Była to edycja finiszowana w starej beczce po koniaku. Link do tego wpisu podaję <tutaj>.

Dziś jednak zajmiemy się podstawową edycją tegoż koniaku. Trunek ten jest wynikiem kupażu 120 destylatów, z których najmłodsze dojrzewały 4 lata.

Zdjęcie: Marcin Wojtas

Remy Martin VSOP

Apelacja: Cognac Fine Champagne

40% ABV

Szczep winogron: Ugni Blanc

Leżakowany w beczkach z francuskiego dębu Limousin

Kolor: bursztyn +1

Notka smakowa

Zapach: sok winogronowy, brzoskwinie, drewno, migdały, marcepan, orzechy włoskie, bita śmietana, kajmak, Amaretto, pieczone jabłka w karmelu, mleczna czekolada, roztopione masło. 21/25

Smak: przyjemnie wytrawny, pestki jabłek, melon galia, prażone migdały, imbir, wanilia, winogrona, dojrzałe gruszki. 21/25

Finisz: średnio — długi, imbir, karmel, sok winogronowy, suszone morele, orzechy włoskie, migdały. 20/25

Balans: przyjemny, fajnie ułożony cognac, dużo kwaskowo-winogronowych nut i trochę orzechów. Lubię do niego wracać. 21/25

Ogólnie: 83/100

Podsumowanie

Całkiem udany Cognac w tej cenie (ok. 150-190 zł). Jednak wydaje mi się że jest dość sporo różnic między tą edycją, a wspomnianą we wstępie wersją Mature Cask Finish. Niedługo porównam oba te koniaki na blogu.

Więcej niesamowitych zdjęć autorstwa Marcina Wojtasa tutaj (Instagram)

Strona Whisky Reset na Facebooku

Whisky Reset Facebook Group

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.