Remy Martin VSOP
Już ponad 3 lata minęły, odkąd na blogu pojawiła się recenzja Remy Martin VSOP Mature Cask Finish. Była to edycja finiszowana w starej beczce po koniaku. Link do tego wpisu podaję <tutaj>.
Dziś jednak zajmiemy się podstawową edycją tegoż koniaku. Trunek ten jest wynikiem kupażu 120 destylatów, z których najmłodsze dojrzewały 4 lata.
Zdjęcie: Marcin Wojtas
Remy Martin VSOP
Apelacja: Cognac Fine Champagne
40% ABV
Szczep winogron: Ugni Blanc
Leżakowany w beczkach z francuskiego dębu Limousin
Kolor: bursztyn +1
Notka smakowa
Zapach: sok winogronowy, brzoskwinie, drewno, migdały, marcepan, orzechy włoskie, bita śmietana, kajmak, Amaretto, pieczone jabłka w karmelu, mleczna czekolada, roztopione masło. 21/25
Smak: przyjemnie wytrawny, pestki jabłek, melon galia, prażone migdały, imbir, wanilia, winogrona, dojrzałe gruszki. 21/25
Finisz: średnio — długi, imbir, karmel, sok winogronowy, suszone morele, orzechy włoskie, migdały. 20/25
Balans: przyjemny, fajnie ułożony cognac, dużo kwaskowo-winogronowych nut i trochę orzechów. Lubię do niego wracać. 21/25
Ogólnie: 83/100
Podsumowanie
Całkiem udany Cognac w tej cenie (ok. 150-190 zł). Jednak wydaje mi się że jest dość sporo różnic między tą edycją, a wspomnianą we wstępie wersją Mature Cask Finish. Niedługo porównam oba te koniaki na blogu.
Więcej niesamowitych zdjęć autorstwa Marcina Wojtasa tutaj (Instagram)
Strona Whisky Reset na Facebooku