Lagavulin 12 DSR 2018 – recenzja whisky

Lagavulin 12 DSR

4 lata temu miałem ogromną przyjemność spróbować 12-letniej Lagavulin 12 DSR. Była to edycja na 200-lecie istnienia destylarni, butelkowana w 2016 roku. Link do tego opisu znajdziecie <tutaj>. Natomiast dzisiaj spróbujemy rocznika 2018. Ciekawe, jakie wrażenie wywrze na mnie ta whisky, tym bardziej, że tym razem zaopatrzyłem się w całą butelkę, a nie tylko w sampla.

Lagavulin 12

Single Malt Scotch Whisky

Lagavulin znaczy „Młyn w Dolinie”

Region: Islay

Seria: DIAGEO Special Release

Rocznik 2018

12 lat

Cask Strength: 57,8% ABV

Whisky mocno torfowa

Leżakowana w beczkach po bourbonie

Kolor: bursztyn -2

Notka smakowa

Zapach: budyń waniliowy, dym, ognisko, toffi, Earl Grey, suszona żurawina, siano, rodzynki, zielone jabłka, orzechy arachidowe, węgiel, benzyna alkohol przyzwoicie ukryty. 21,5/25

Smak: syrop klonowy, wafel orzechowy, dym, drewno, wanilia, marcepan, kajmak, krówka, prażone migdały, rodzynki. Pychota! 22/25

Finisz: długi, dymny i intensywny. Ponadto bardzo przyjemny. Czuć charakter destylarni. 22/25

Balans: Laga nigdy nie obniża poziomu. Zwłaszcza w oficjalnych edycjach butelkowanych przez destylarnię. Bardzo dobra whisky. Smakuje lepiej, niż pachnie. Może nie jest tak dojrzała, jak jej 16-letnia odpowiedniczka, ale z pewnością bardziej intensywna. Klasyka Islay w mocy beczki. 22,5/25

Ogólnie: 88/100

Inne opinie

whiskybase: 88,39/100 w oparciu o opinie 425 osób

Podsumowanie

Chyba jednak ta poprzednia edycja (2016) bardziej mi smakowała. Tutaj jest bardzo dobrze, ale raczej nie ma aż takiego „wow”, jak w tamtej odsłonie. Jak by nie patrzeć, mimo wszystko jest to świetna whisky, warta spróbowania.
Tak mnie naszło na porównanie oficjalnych wypustów Lagavulin: 8 vs 12 vs 16 lat. Co prawda, każda z nich jest całkiem inna, ale to zestawienie może być ciekawe. Za jakiś czas opublikuję je na blogu.

Więcej zdjęć tutaj (Instagram)

Strona Whisky Reset na Facebooku

Whisky Reset Facebook Group

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.