Caol Ila 1982 VM 15yo – recenzja whisky

Caol Ila 1982

Powiem szczerze, że z bottlerem The Vintage Malt Whisky Co Ltd. (VM) spotykam się pierwszy raz. I na pierwszy ogień idzie whisky z jednej z moich ulubionych destylarni z Islay – Caol Ila 1982.

Jest to edycja, która w 1997 roku trafiła do sprzedaży na rynek włoski. Destylatu dojrzewały 15 lat a do butelek whisky ta trafiła w mocy 43% alkoholu objętościowo. Bardzo jestem ciekawy wrażeń z degustacji.

Caol Ila 1982

Single Malt Scotch Whisky

Caol Ila znaczy „Głos (wyspy) Islay”

Region: Islay

Bottler: The Vintage Malt Whisky Co Ltd. (VM)

Seria: The Cooper’s Choice

Rocznik: 1982

Data zabutelkowania: 1997

15 lat

43% ABV

Whisky butelkowana na rynek włoski

Kolor: bursztyn -1

Notka smakowa

Zapach: cudowny! Mineralny, dymny, z przyjemnymi elementami cytrusów. Potem wapno, miód, wosk, mleczna czekolada, orzechy laskowe, bazylia, melisa, popiół, alkohol bardzo dobrze ukryty. 23/25

Smak: kajmak, likier orzechowy, dym, mleczna czekolada, rodzynki, bawarka, miód, herbata earl grey, brzoskwinie w syropie, potem przepyszne słodycze – Krówka i cukierki „kukułki”, dżem wiśniowy, bita śmietana, drewno, wanilia, alkohol bardzo dobrze ukryty. 23/25

Finisz: średnio-długi, dym, wanilia, słony karmel, powidła śliwkowe. 22/25

Balans: fantastyczna, bogata, głęboka, wielowarstwowa whisky. Czuć dojrzałość, przyjemny, dymny destylat, typowy dla Caol Ila. Ale ciekawe jest też to, że wcale mi nie przeszkadza to, że edycję tę rozwodniono do 43%. W ogóle nie czuć tego „rozwodnienia” – whisky jest intensywna i wyrazista, a alkohol doskonale ukryty. 23/25

Ogólnie: 91/100

Inne opinie

whiskybase: 90/100 w oparciu o opinie 2 osób

Podsumowanie

To chyba najwyżej oceniona przeze mnie whisky zabutelkowana w mocy 43%. Zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Nie wiem, jak by smakowała, gdyby była to edycja cask strength. Ale wiem, że to jedna z najlepszych whisky z tej destylarni, jakie próbowałem. A było ich około 20.

Strona Whisky Reset na Facebooku

Whisky Reset Facebook Group

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.