Angostura 1787 15yo 40% – recenzja rumu

Angostura 1787

Rum Angostura 1787 to dojrzewający na Karaibach, 15-letni trunek. Leżakowanie w takich warunkach klimatycznych powoduje szybsze dojrzewanie destylatu, niż w dużo chłodniejszych klimatach Szkocji, którą znamy z whisky. Można więc się spodziewać całkiem bogatego, choć butelkowanego jedynie w 40% rumu.

Warto też zaznaczyć, że destylacja odbywa się w kolumnowych aparatach destylacyjnych, a sam spirytus jest stosunkowo ciężki, co zapewne będzie miało wpływ na końcowy odbiór rumu w kieliszku. Rum wydestylowano z melasy, która uprzednio poddana została procesowi fermentacji przez 24 godziny (o czym możemy się dowiedzieć na stronie mvgroup)

Etykieta dodatkowo informuje nas, że to „Super Premium Rum”, co niestety zawsze wywołuje u mnie poczucie lekkiej żenady. Jednak nie na tyle, żeby zapaliła się czerwona lampka i żeby odmówić sobie okazji jego skosztowania.

Angostura 1787

Rum

Kraje pochodzenia: Trynidad i Tobago

40% ABV

Produkt bazowy: melasa

Destylacja kolumnowa

Rum leżakowany w beczkach po bourbonie

Whisky Reset

Kolor: bursztyn +2 z delikatnie czerwonawym akcentem

Notka smakowa

Zapach: świeża, czarna porzeczka prosto z krzewu, siarka z zapałek, jabłka pieczone w ognisku, popiół, węgiel, wapno, kminek, szałwia, majeranek, asfalt, imbir, sos sojowy, alkohol bardzo dobrze ukryty, ale sam zapach jest mocno wytrawny i bardzo dziwny – niespotykany. Dominuje brudny, ciężki destylat. 22/25

Smak: karmel, sok z czarnej porzeczki, czarne cukierki z lukrecją, majeranek, szałwia, pestki moreli, amaretto, aronia, wosk, suszona żurawina, lubczyk, bardzo dojrzałe banany, suszone śliwki, niedojrzałe (jeszcze prawie zielone) czereśnie. 21,5/25

Finisz: suszona żurawina, czarna porzeczka, karmel, melon galia, sos sojowy, wytrawne sherry. 21/25

Balans: bardzo niespotykany, interesujący smak i zapach. Jest tu sporo słonych i wytrawnych nut, które rzadko znajdujemy w rumach. Za sam smak dałem jeden punkt mniej niż za zapach, bo według mnie efekt trochę psuje zbyt niska moc. Myślę że wystarczyłoby 46% i byłoby dużo ciekawej. 21/25

Ogólnie: 85,5/100

Podsumowanie

Rewelacyjny destylat i niezbyt intensywna beczka. Lubię takie połączenia w whisky i w przypadku tego rumu też bardzo mi się to podoba.

Strona Whisky Reset na Facebooku

Whisky Reset Facebook Group

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.