Ballechin 2007
Ballechin to torfowe edycje whisky z destylarni Edradour. Bardzo lubię tę gorzelnię. Głównie dlatego, że nigdy jeszcze nie trafiłem od nich na kiepską whisky. A miałem do czynienia z 19 różnymi odsłonami.
Mamy tu do czynienia z edycją leżakowaną w pojedynczej beczce po portugalskim, wzmacnianym winie, Madeira. Edycja składa się z 312 butelek, a moc beczki wyniosła 58,3% alkoholu objętościowo. Ciekawe jak mocno torfowy destylat zgra się z takim drewnem.
Ballechin 2007
Madeira Cask Matured
Single Malt Scotch Whisky
Region: Highland
58,3% ABV
11 lat
Beczka nr 201
Wypust 312 butelek
Whisky niefiltrowana na zimno
Leżakowana w beczce po Maderze
Edycja butelkowana na rynek niemiecki dla Kirsch Whisky
Kolor: bursztyn +1,5, naturalny
Notka smakowa
Zapach: piękny – mleczna czekolada, dym, lody z owoców leśnych z bitą śmietaną, kandyzowane wiśnie w likierze, amaretto, anyż, cynamon, suszone śliwki, karmel, cukier muscovado, skórzany portfel, rozmaryn, ściółka leśna, igliwie, alkohol dobrze ukryty. 22/25
Smak: syrop klonowy, dym, gorzka czekolada, powidła śliwkowe, pestki jabłek, imbir, zielona skórka orzechów włoskich, marcepan, cukier demerara, toffi, suszone śliwki, amaretto, ptasie mleczko, alkohol bardzo dobrze ukryty. 23/25
Finisz: kakao, cukier muscovado, suszone śliwki, rodzynki, pieczone jabłka, brownie, długi i przyjemny. 22/25
Balans: młoda whisky, ale ekstremalnie przyjemna i intensywna. Dym nie zdominował niesamowitego destylatu (zapewne świetnej jakości beczka oddała bardzo dużo). Nie określiłbym tej edycji mianem peat-monstera. Po prostu dość wyraziście torfowa whisky z mocnym akcentem beczki po hiszpańskim winie. Rewelacja! 22,5/25
Ogólnie: 89,5/100
Inne opinie
whiskybase: 88,91/100 w oparciu o opinie 24 osób
Podsumowanie
Nie ma co się rozgadywać. Bardzo wysoka ocena mówi sama za siebie. Rzadko się zdarza, żeby tak młoda whisky otarła się niemal o 90 punktów.
Strona Whisky Reset na Facebooku
Whisky musi być super. Ja również mam Ballechina z beczki po Maderze, ale moja butelka to wersja 15-letnią. Myślałem nad tym czy ją otwierać, ale chyba sobie daruję. Bardziej jestem kolekcjonerem niż degustatorem.
Pozdrawiam 👍🥃