Rivesaltes Ambre 20 Ans D’age
Będąc na którymś z festiwali, pewien blogger whisky skłonił mnie do spróbowania 20-letniego wina. Było to Rivesaltes Ambre 20 Ans D’age. Z ciekawością poszedłem do stoiska, poprosiłem o kieliszek i sporządziłem notkę smakową, która dziś idzie w świat.
Rivesaltes to francuskie wino wzmacniane. Nazewnictwo: Ambre nawiązuje do bursztynowego koloru, a wina te dojrzewają w beczkach przez minimum 2 lata. Jednak tutaj mamy o wiele dłużej starzone wino. Deklaracja wieku na etykiecie przedstawia 20 lat, a ze sklepu M&P (który jest jego importem) dowiadujemy się, że jest to wiek najmłodszego składnika mieszanki.
Rivesaltes Ambre 20 Ans D’age
Wino białe, wzmacniane
Kraj produkcji: Francja
Szczepy winogron: Granache Blanc i Gris oraz Macaebo
16% ABV
Wino dojrzewające w cementowych kadziach i dębowych beczkach
Najmłodszy składnik leżakował 20 lat
Kolor: bursztyn
Notka smakowa
Zapach: klimaty podobne do sherry – sporo skóry, orzechów włoskich, czekolady, łąka, upalne lato, siano, sezonowane drewno, rodzynki, kardamon. Jednak do tego dochodzą bardzo wyraziste akcenty owoców tropikalnych – głównie brzoskwinie, mango i marakuja.
Smak: sporo słodyczy – w zapachu tego nie wyczułem. Rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, brzoskwinie w syropie, orzechy włoskie, słonecznik, gruszki, cynamon, powidła śliwkowe, liczi, dojrzałe czereśnie, sok z winogron, pieczone jabłka (szarlotka).
Finisz: średnio — długi, owocowo-zbożowy, winogrona, mus jabłkowy, liczi, rodzynki, bardzo przyjemny.
Podsumowanie
Zdecydowanie czuć dojrzałość, wielowarstwowość, głębię. Wszystko pięknie ułożone, lekko słodkie, pełne suszonych i świeżych, pestkowych owoców. Coś fantastycznego!
Strona Whisky Reset na Facebooku