Nazywam się Daniel Nowak
Skąd pomysł na bloga o whisky?
Zanim kupimy jakiś produkt, często sugerujemy się czyjąś opinią. Może to być kolega z pracy, ktoś z rodziny, czy znajomych… w końcu, opinii szukamy w Internecie.
Punkt widzenia. To zmienia wszystko. Dlaczego ta sama butelka whisky otrzymuje skrajnie różne oceny od kilku osób? Bo jeden jest nauczycielem, jeden grabarzem, jeszcze inny lekarzem… i każdy opisuje ten sam produkt zaczynając od całkowicie różnych punktów odniesienia.
Różne punkty odniesienia
Niektórzy piszą zwięźle. Zapach: punktacja, smak: punktacja, finisz: punktacja… Inni „okraszają gawędą” swoje opisy rozpisując się jak to miała na drugie imię stryjenka szwagra sąsiada pana Jaspera Daniela.
I jedna i druga skrajność, jak najbardziej mi odpowiada, dopóki informacje mnie nie przytłaczają i nie zaczynam błądzić myślami podczas czytania, a co za tym idzie, zapominam w ogóle w jakim celu przyswajam te informacje.
Jak ja to widzę
W moich opisach staram się wypośrodkować obie skrajności… czasami, gdy czuję przypływ emocji, „paplam” trochę więcej, ale w większości wypadków staram się streszczać zachowując przy tym swój styl.
Jako człowiek pracujący od kilku dekad w gastronomii, mam słabość do przypraw i ziół, co dość często widać w moich opisach, ale staram się nie przesadzać kiedy sytuacja tego nie wymaga.
Poniżej umieściłem zdjęcie przedstawiające przydatne akcesoria, pomagające rozbudować umiejętność opisywania aromatów, a co za tym idzie, smaków w degustowanych trunkach. Warto od czasu do czasu przypomnieć sobie zapach chociażby rodzynek, czy suszonych śliwek, żeby ten aromat utrwalił się nam w pamięci.
Przykładowy zestaw treningowy nosa 😉
Mam nadzieję, że ten sposób pisania będzie Wam odpowiadał.
Szkic wygląda mniej więcej tak:
Rodzaj Whisky (Single Malt, Blended Whisky, Bourbon itp.)
Kraj, region
Co znaczy nazwa destylarni (np. Glenfarclas – Dolina Zielonych Traw)
Opis:
— iluletnia/NAS (Non Age Statement – bez określenia wiekowego)
— Ile procent alkoholu
— rodzaj użytych beczek
— Ile zawiera jednostek torfu (np. 35 PPM Parts Per Milion), jeżeli Whisky jest dymna
— czy była filtrowana na zimno
— czy kolor jest naturalny
5. Recenzja:
— zapach, smak, finisz, balans
— ogólna ocena
— oceny innych recenzentów (z kilku innych źródeł)
— cena/gdzie można kupić
— polecam/nie polecam
W miarę możliwości trzymam się tego planu. Życzę miłej lektury i mam nadzieję, że dzięki tym opisom, a jednocześnie porównaniu z kilkoma innymi ocenami, łatwiej Wam będzie dokonać wyboru… kupić, czy nie.